Notícies:Projecte Xarxa AODL

La Diputació assessora als municipis de menor població per a acollir-se a les ajudes estatals a l’ocupació juvenil

28 nov 2018
Divalterra reuneix a 30 tècnics municipals en desenvolupament local que donen servei a prop de 200 pobles de la província de València

El servei de Desenvolupament Local de Divalterra ha reunit aquest matí a una trentena de tècnics municipals en desenvolupament local, pertanyents a deu mancomunitats i set municipis de la província -Buñol, Ayora, Guadassuar, Villanueva de Castellón, Xeraco, Albaida i Alfara del Patriarca- per assessorar-los en matèria d'ajudes per a la formació, autoocupació, ocupació col·lectiva i contractació de persones joves.

Es tracta d'una sèrie de subvencions contingudes al Reial Decret 1234/18 que formen part del Programa Operatiu de l'Ocupació Juvenil, destinades a municipis de menys de 5.000 habitants o fins a 10.000 si la localitat ha sofert una pèrdua d'habitants en els últims deu anys.

Els destinataris potencials d'aquestes ajudes són 196 municipis de la província i les mancomunitats en les quals s'integren, que acullen a un total de 329.315 habitants, dels quals quasi 50.000 tenen entre 15 i 29 anys.

Aquestes ajudes aniran destinades a joves majors de 16 anys i menors de 30 en situació de desocupació i no integrades en sistemes educatius i formatius, registrades al fitxer del Sistema Nacional de Garantia Juvenil.

Així, l'objectiu del Programa Operatiu d'Ocupació Juvenil és potenciar l’empleabilitat millorant la formació en matèria de creació d'empreses, els nivells d’emprendiment juvenil, i la contractació dels destinataris mitjançant incentius econòmics a les empreses que els contracten. Els sectors amb major potencial d'ocupació jove són, entre altres, els relacionats amb l'economia verda, TIC, recerca, assistència sanitària, la indústria energètica, agricultura, turisme marítim i costaner, recursos minerals marins i biotecnologia blava.

Aquest programa destina 80 milions d'euros a nivell estatal, amb una intensitat d'ajuda del 91,89%, i des de la Diputació de València i la seua empresa pública Divalterra s'ofereix col·laboració tècnica a les entitats sol·licitants en tots els tràmits necessaris per a la posada en marxa de projectes d'aquest tipus.

Els municipis de menys de 5.000 habitants han de canalitzar les seues sol·licituds a través d'entitats supramunicipals com és el cas de les mancomunitats o diputacions, que sí que estan entre els potencials sol·licitants de les ajudes.

En aquest sentit, Divalterra posa a la disposició dels agents de desenvolupament local per a la seua explotació a través de la Plataforma d'Anàlisi que s'inclou en la intranet del Portal de la Xarxa ADL www.divaladl.es una sèrie d'indicadors estadístics que són de gran utilitat per a l'anàlisi i plantejament de projectes per a aquesta convocatòria d'ajudes.

D'aquesta manera, en el marc dels serveis que Divalterra ofereix a les 156 entitats locals i supramunicipals adherides a la xarxa d'ADL, es permet al personal tècnic en desenvolupament local generar documents personalitzats en funció del seu municipi o comarca i l'aspecte objecte d'anàlisi, i comparar sèries temporals dels indicadors disponibles, presentant la informació de manera visual i interactiva.

Junt amb els serveis de la Xarxa ADL, la Diputació ofereix als municipis la possibilitat d'integrar-se en la Xarxa Talent Jove que es presentarà demà en la Corporació Provincial, i una sèrie d'accions formatives en matèria de projectes europeus distribuïdes al territori.