Notícies:Red ADL Valencia

Acelera pyme. Entrevista a Fustes García Varona

17 Mar 2023
Almudena García de Fustes García Varona ens explica com ha sigut la seua aposta per la digitalització.

1. Per quins motius heu decidit iniciar la vostra transformació digital?
Fustes García Varona és un grup d'empreses i pertanyem al sector primari. La nostra aposta per la digitalització és perquè pensem que no hi ha opció. A poc a poc tots els sectors ens hem d'anar incorporant, ens hem de digitalitzar i sí que és cert que nosaltres pertanyem al món forestal, que és un sector primari i poc digitalitzat.

Els nostres referents són altres sectors, potser més manufacturers com el sector de l'automòbil, que sempre sembla que va més avançat i considerem que no hi havia opció, hem de digitalitzar-nos perquè és una oportunitat per a ser més eficients, per a tindre més traçabilitat i per a modernitzar-nos i ajustar-nos als temps moderns que venen.

És un procés difícil perquè no hi ha referents quant a molts dels processos que volem fer, però més fàcil perquè si que hi ha altres sectors que van iniciar aqueix procés i hi ha unes certes coses que ells han anat implementant i que a nosaltres ens ajuden i ens donen una referència. Per això no hem d'innovar quant a la digitalització dels processos creant noves eines. El que sí que és una innovació és perquè són coses que no hem fet nosaltres abans. Llavors tenim els conceptes, sabem que cal aconseguir la traçabilitat. Per exemple, per a la nostra empresa, hem començat el projecte de digitalització amb el lema de “STOP paper”. Per a nosaltres el més important o l'inici de la nostra digitalització consistia en el fet que tots els comunicats de producció no es feren en un paper com s'estaven fent ara, sinó que es fera aquest procés des del lloc dels operaris en una tauleta amb un procés de digitalització. Una vegada que estem ja en implantació plena d'aquest procés, encara ens queden unes certes màquines que no estan 100% implantades, ja podríem donar pas a una segona fase de digitalització.

Considerem que no teníem opció en el procés de digitalització, és una obligació i és una responsabilitat per a tindre a la nostra empresa en el que ens exigirà en els pròxims temps de la realitat dels nostres clients i del servei que volem oferir, d'una traçabilitat completa i una màxima eficiència dels nostres processos.

 

2. Quines accions clau heu dut a terme en la vostra transformació digital?
El nostre procés de digitalització l'iniciem amb una primera fase que hem anomenat “STOP paper”. En ella, la qual cosa habitualment estàvem fent, era el control de la producció apuntat en llibretes, hem passat a fer tot aqueix control de la producció en tauletes. Això ens ha portat a implantar un procés de digitalització completa en tots els llocs de treball i amb això hem aconseguit una màxima eficiència perquè hem evitat el tecleig de les dades. Fins ara el nostre procés consistia en el fet que en els punts de producció els nostres operaris apuntaven en una llibreta, s'anaven a l'oficina i ací es teclejava a l'ordinador les dades de producció diaris. Tot això ara està amb aquesta establit connexió. S'ha creat un programa específic per a cada lloc i per a cada màquina en producció i amb això l'operari fa el tecleig de dades i ja queda registrat en l'ordinador, sent molt més eficients i tenint les dades en temps real i al moment. I també ens aporta que a partir d'ací podem anar incloent més dades, perquè en aquest primer procés de “STOP paper”, en la digitalització dels llocs de treball, el que estem fent és una primera recollida de dades per a després tindre totes les dades digitalitzades. Després, en la segona fase podem fer unes anàlisis en temps real de les dades que fins ara estem tenint per a després continuar ampliant el nostre procés de digitalització i tindre moltíssima més informació i poder analitzar totes les dades que obtenim des dels llocs de treball.

 

3. Per què considereu que és important comptar amb un blog com el que teniu vosaltres en la vostra web?
La veritat que ens agrada i tenim una aposta forta per tindre presència digital. De fet, de manera digital nosaltres hem fet contractes amb països i sense tindre ni tan sols una visita, i creiem que moltes de les ajudes les hem rebudes per tindre aquesta presència digital i que han pogut prendre contacte amb la nostra empresa. Saber el que fem i que som una empresa real.

Respecte al blog, per a nosaltres és una eina fonamental perquè ací anem posant les notícies de l'empresa i també posem notícies o informació sobre els productes que fem i moltes vegades davant unes certes consultes i dubtes, fins i tot referenciem als nostres clients perquè visiten el blog i les anem resolent. També és cert que quan veiem que una pregunta o un dubte és molt habitual, procurem fer un post sobre això i anem donant resposta sobre el nostre dia a dia o sobre les coses que fem. És una forma també de posicionament i de generar contingut sobre el que nosaltres fem i anar comptant els avanços que tenim en tots els aspectes, tant a nivell de l'empresa com a nivell de producte.

 

4. Com us estan beneficiant els passos que esteu donant/voleu donar quant a transformació digital?
Estem en un món globalitzat i la nostra presència digital a través de la pàgina web del blog i també estem en xarxes socials, ens fa tindre visibilitat a tot el món, nosaltres ara exportem a països asiàtics, exportem als Estats Units i a tota Europa. Això és un suport, l'estar de manera digital. Això és per part de la visibilitat, del tema d'estar en la web i donar respostes a través de les xarxes i dels mitjans digitals.

Quant a la digitalització de processos en la nostra empresa, no ho considerem una opció, això era una obligació, cada vegada hem de ser més eficients. Les cadenes de valor cada vegada són més curtes, hem de donar una resposta immediata i obtindre el millor de l'oportunitat que ens dona la digitalització. Les grans indústries com la indústria informàtica o la indústria de l'automòbil, ja s'ha digitalitzat i a poc a poc està arribant a tots els sectors del país. Llavors és un filtrat, arribarà més tard o més prompte, però nosaltres volem estar en el grup dels quals no deixen passar aquesta oportunitat i realment segons vas entrant en el procés, perquè et vas donant compte de la importància que és obtindre dades per a després poder traure anàlisis i per a poder prendre bones decisions.

 

5. Quin consell li donaríeu a altres pimes que vulguen digitalitzar el seu negoci amb èxit?
Hem de posar les nostres empreses en el segle 21. Hui dia, els telèfons intel·ligents ens han ajudat molt a nivell d'operaris el tema ha quedat molt simplificat, ja no necessiten grans coneixements i les coses cada vegada es fan més senzilles. Per a mi era una de les primeres barreres, uns certs llocs de treball que no tenen molta qualificació, aconseguir digitalitzar-los. Això ha sigut una de les barreres primeres que hem anat saltant i es pot. Hui dia es pot simplificar d'una forma que qualsevol operari pot fer un registre en un dispositiu digital. A partir d'ací són molts els beneficis. Nosaltres ja tenim un pla per a la fase dues en la qual amb la recollida de dades que estem obtenint, poder fer quadres de comandaments i poder prendre més decisions sobre els processos que estem fent i poder fer automatització de registres del que fem.

Tots són avantatges, perquè el món és competitiu, competim ja amb països de tota mena i hem d'estar en ple segle 21, i si no estem les nostres empreses, estaran les empreses d'altres països. Jo anime a tothom a iniciar aquest procés de digitalització perquè una vegada que entres en ell, veus els avantatges i ja és un camí sense retorn.

 

6. Quins plans de futur teniu quant a la digitalització del vostre negoci?
En aquest primer procés de “STOP paper”, en la digitalització dels llocs de treball, el que estem fent és una primera recollida de dades per a després tindre totes les dades digitalitzades. Després, en la segona fase podem fer unes anàlisis en temps real de les dades que fins ara estem tenint per a després continuar ampliant el nostre procés de digitalització i tindre moltíssima més informació i poder analitzar totes les dades que obtenim des dels llocs de treball.

Nosaltres iniciem el procés amb “STOP paper” dins del que són les fàbriques i dins dels llocs de producció. Després continuem avançant i ara estem desenvolupant una APP perquè el creixement de la nostra empresa ha sigut en vertical i hem anat cap a la gestió forestal i ara també estem implicats en la digitalització quant a la compra de la fusta en el bosc. Amb això, el que aconseguim és una traçabilitat des del bosc fins a la nostra serradora i després fins als punts de producció que ens dona molts avantatges de traçabilitat i de coneixement del que transformem, perquè el que ens permet és tindre informació, i amb la informació pots prendre decisions. Ara mateix això és una de les claus per a tindre una empresa en ple segle 21.