Notícies:Red ADL Valencia

Acelera pyme. Què són les metadades i quina és la seua utilitat?

19 sep 2023
Per què Google posiciona una pàgina per davant de les altres? Per què m'impacten anuncis relacionats amb el que busque? Com pot ser que les meues xarxes socials m'ensenyen quasi sempre el contingut que m'agrada? La resposta a totes aquestes preguntes és la mateixa: metadades. Ací t'expliquem què són i com pots traure'ls el màxim rendiment.

Tot el que fem i veiem quan naveguem per internet, està compost per metadades. Això vol dir que, les metadades són com una xicoteta descripció del rastre que deixem en la web i de tota la informació que podem trobar en ella. Però, per a què serveixen realment?

D'altra banda, també són claus en totes les cerques que fem per Internet i en el món digital en el qual vivim. Les metadades són els que permeten, per exemple, que un cercador puga analitzar tota la informació i mostrar-nos els millors resultats. En altres paraules, recopila ‘més enllà’ (del grec meta) de les dades.

Per aquesta raó, creiem que és important saber què són les metadades exactament i quina és la seua utilitat. Anem a això!

 

Què són les metadades?

Com el seu propi nom indica, les metadades són ‘les dades que descriuen altres dades’. Expressen el contingut d'una pàgina, la descripció dels usuaris i, parcial o completament, un objecte, text, imatge o qualsevol conjunt general de dades.

Sent una part clau del món digital, analitzen els elements invisibles d'una pàgina web perquè els motors de cerca puguen aclarir tota la informació. És a dir, gràcies a les metadades, Google pot analitzar un lloc en la web per a veure quin contingut té, així com la seua importància.

 

Per a què s'utilitzen les metadades?

La primera funció de les metadades és la de facilitar la cerca. Hi ha molta informació en internet i necessita una organització. Però per a això, abans ha d'haver-hi una anàlisi. Les metadades són els recursos electrònics que emmagatzemen i donen sentit a tota la informació per a trobar alguna cosa en concret sense perdre el temps –i els nervis-.

El segon ús de les metadades ja l'hem esmentat: l'organització. Amb una òptima governança de les dades ens serà molt més fàcil trobar amb eficàcia i brevetat tot el que necessitem cada vegada que naveguem per Internet.

Una altra de les seues funcions és la de la gestió de la informació entre els usuaris i els emissors d'informació. Protegir la comunicació entre tots dos jugarà un paper clau en l'experiència d'aquell que busque en Internet. Així com el que necessite respondre a les preguntes de ‘quines’, ‘quan’, ‘com’, ‘qui’ i ‘on’.

I, finalment, la seguretat. Les metadades ens ajudaran a recuperar amb facilitat les dades que en ells es descriu, però també a protegir les informacions més sensibles fent una adequada gestió d'aquests.